ظهور فوتونیک در اروپا و حرکت آن از یک فعالیت خرد تا یک فناوری کلیدی و تبدیل شدن به یکی از مهم ترین صنایع آینده، نشان می دهد چگونه فوتونیک در مسیر خود قرن 21 را بر مبنای فوتون می سازد.
فوتونیک همه جا در پیرامون ما وجود دارد از ارتباطات و سلامت گرفته تا پردازش مواد در تولید، نورپردازی و فوتوولتاییک ، محصولات روزمره مانند دی وی دی پلیر و گوشی موبایل؛ با این حال هنوز تمام ظرفیت تاثیر گذار فوتونیک آشکار نشده است. پیشرفت های جدید فوتونیک در این بخش ها به کمک انسان آمده اند: مراقبت های پزشکی (شناسایی، درمان و حتی پیشگیری از بیماری ) ؛ در تولید (پردازش لیزری پیش نیاز اساسی برای تولید در حجم انبوه و قیمت پایین) ؛ غلبه بر محدودیت الکترونیک در رایانه ها از طریق پردازش تمام نوری یا پردازش کوانتومی ؛ حرکت به سوی عصر ترابیت فناوری از طریق ارتباطات و افزایش سرسامآور سرعت انتقال و ظرفیت دادهها ، ( همزمان کمرنگ شدن ردپای شبکه های کربن پایه و کاهش هزینه ی هر بیت ) ؛ جهت دهی به چالش بازده انرژی و حرکت به سوی اقتصاد کم کربن (در آینده انتظار می رود منابع نوری حالت جامد از لحاظ بهره وری انرژی از دیگر منابع نوری پیشی بگیرند و صرفه جویی 50% یا بیشتر را به همراه استفاده از سامانه های هوشمند مدیریت نور به ارمغان آورند.)
کاربردهای حسگری در شبکه های هوشمند قدرت، ساختمان های هوشمند و کنترل هوشمند فرآیندهای صنعتی سهم مهمی در استفاده بهینه منابع و مقابله با چالشهای زیست محیطی ایفا خواهند نمود.
آمادهسازی رهنگاشت چندساله راهبردی فوتونیک با تشویق جامعه فوتونیک اروپا و بستر اروپایی فناوری فوتونیک21 انجام شده و هدف آن حمایت از راه اندازی برنامه مشارکت عمومی - خصوصی در فوتونیک در درون یک چهارچوب تازه با نام افق 2020 است. در طول فرآیند ترسیم ره نگاشت، جامعه فوتونیک و کارگروه فوتونیک 21 به یک گفت وگوی نزدیک با کمیسیون فوتونیک اروپا در سطح دبیرکل وارد شده اند.
نقشه راه چندساله راهبردی فوتونیک نتیجه طوفان مغزی و مباحثه با بیش از 300 خبره از جامعه فوتونیک اروپایی است. این خبرگان چالشهای کلیدی فوتونیک در پژوهش و نوآوری را همراه با مسائل مربوط به فناوریهای کلیدی توانمندساز را تبیین کردند و دریافتند که اروپا باید برای کاربردهای متنوع و فناوریهای مختلف فوتونیکی سرمایهگذاری بیشتری به عمل آورد.
چارچوب رهنگاشت چندساله فوتونیک برای ایجاد راهکارهای فوتونیکی برای چالشهای عمده اقتصادی اجتماعی اروپا مانند: جامعه روبهپیری، سلامت، کاهش مصرف انرژی، سلامت و امنیت غذایی است. افزون بر این، جامعه فوتونیک اروپایی قصد دارد راهبرد پژوهش و نوآوری تعریف شده در این رهنگاشت چندساله را پیادهسازی کند.
مقدمه رهنگاشت راهبردی چندساله فوتونیک، فصل 1 اهداف راهبردی اصلی را بیان میدارد و چشمانداز جامعه فوتونیک اروپا برای پژوهش و نوآوری آینده را نشان میدهد (بخش 1-1)؛ این موضوع با بحثی پیرامون شاخصهای کلیدی عملکردی پیشنهادی که برای سنجش موفقیت و تأثیر سرمایهگذاری انجام شده روی پژوهش و نوآوری در اروپا در چارچوب برنامه افق 2020 استفاده می شود دنبال خواهد شد (بخش 1-2)؛ در نهایت این مقدمه نقش زیست بوم نوآوری فوتونیک را در اروپا به طور خلاصه تبیین میکند (بخش 1-3 )
فصل دوم این گزارش با عنوان چالشهای پژوهش و نوآوری فوتونیک، حوزه های خاص نوآوری و پژوهش را که از سوی کارگروه های هفت گانه فوتونیک21 در درون چارچوب مشارکت عمومی – خصوصی فوتونیک ارائه شده است، توصیف میکند. هر کارگروه حوزه پژوهش و نوآوری مربوط به خود را تعریف کرده و هم چنین مجموعه ای از جدول های رهنگاشت را برای برنامه های کامل دوره افق 2020، با پوشش سالهای 2014 تا 2020 را تولید می کند.
در پایان برای نتیجهگیری از ره نگاشت چندساله راهبردی فوتونیک، فصل 3 اثر مورد انتظار و مزایای مشارکت عمومی - خصوصی فوتونیک برای پژوهش و نوآوری فوتونیک در آینده اروپا را توصیف میکند. جزئیات فرآیند مشاوره مورد استفاده برای ایجاد این رهنگاشتهای فناوری در پیوست 1 آمدهاست