به گزارش پایگاه خبری مدیکال اکسپرس، به گفته محققان یکی از چالشهای اصلی پرتودرمانی، انباشت مقادیر بالای تشعشعات در محل تومور است، به گونهای که موجب نابودی سلولهای سرطانی شده و به سلولهای سالم اطراف آسیبی وارد نشود. در این شیوه جدید، جریانهای پرانرژی ذرات با استفاده از یک لنز مغناطیسی روی نقطهای بسیار کوچک درون بدن متمرکز میشوند و امکان هدفگیری دقیق تومورهای سرطانی را در اختیار میگذارند.
اکنون از پرتوهای اشعه X حاصل از جریانهای الکترونی استفاده میشود که با عنوان تابش ترمزی اشعه X شناخته میشوند. این پرتوها نسبتا کم انرژی بوده و توانایی هدفگیری تومور را دارند، اما قابلیت نفوذ به عمق بدن را ندارند. همچنین این پرتوها در بدن جذب شده و اثر آنها خنثی میشود و در نتیجه برای درمان سرطان با این پرتوها لازم است شدت پرتوهای ورودی زیاد باشد.
برای حل این مشکل میتوان از ذرات دیگری مانند یونها و پروتونها استفاده کرد اما هزینه استفاده از پروتونها برای پرتودرمانی بسیار زیاد است. اکنون محققان نشان دادند با افزایش انرژی الکترونها میتوان خواصی مشابه پروتونها در پرتودرمانی به دست آورد. علاوه بر این، میتوان الکترونهای بسیار پرانرژی را به سادگی متمرکز و کنترل کرد تا تومور سرطانی به طور دقیق هدفگیری شود. در نتیجه نیازی به افزایش شدت پرتوهای ورودی به بدن نیست و کنترل نحوه تابش پرتوها به تومور نیز تسهیل میشود.
امروز محققان از شتابدهندههای پلاسمایی لیزر برای تولید پرتوهایی از الکترونهای بسیار پرانرژی بهره میبرند. این شتابدهندهها تنها چند میلیمتر طول دارند و به سادگی پرتوها را متمرکز میکنند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Scientific Reports منتشر شده است.