به گزارش ایسنا و به نقل از تک اکسپلوریست، به گازهای موجود در جو به غیر از نیتروژن(۱/۷۸ درصد) ، اکسیژن(۹/۲۰درصد) و آرگون (۹۳۴/۰درصد) که در ترکیب ،۹۹.۹۳۴ درصد گازهای موجود در اتمسفر یافت میشوند، گازهای ردیاب میگویند.
در یک مطالعه جدید، "تیمو تامبرگ" (University of Helsinki) از "دانشگاه هلسینکی" روشهای تشخیصی را ایجاد کرد که آنها اندازه گیری آثار بسیار کوچک گازهای مختلف را امکانپذیر میکند.
این روش براساس طیف سنجی جذب لیزر بدون پس زمینه(background-free laser absorption spectroscopy) است. این روش، ویژگیهای منحصر به فردی دارد که این موضوع آن را برای تشخیص گاز با غلظت بسیار کم مناسب میکند. چنین ویژگیهایی شامل مقیاس پذیری با قدرت نوری همراه با کاهش حساسیت به نوسانات قدرت نوری است.
تامبرگ گفت: بدون پس زمینه به این معنی است که سیگنالهای ایجاد کننده تداخل در کار از بین بروند. تامبرگ از دو روش طیف سنجی استفاده کرد: ۱. یک روش تداخل سنجی جدید برای اندازه گیری طیفهای جذب باند پهن رایگان پس زمینه ۲. طیف سنجی فتوآکوستیک تقویت شده با قابلیت انعطاف پذیری
وی در این باره گفت: من این اندازه گیریها را در منطقه فروسرخ میانی با استفاده از چندین منبع نور لیزر مختلف مانند نوسانگرهای پارامتری نوری، شانههای فرکانس نوری و لیزرهای آبشار کوانتومی انجام دادم.
در بررسی "طیفسنجی فتوآکوستیک تقویت شده با قابلیت انعطاف پذیری"، تامبرگ با بکارگیری قدرت نوری بالا به تشخیص سطوح بسیار کم ناخالصیهای گاز در سطح بالا رسید.
این روشها کاربردهای مهمی دارند. یکی از این کاربردها میتواند بینی مصنوعی برای تشخیص بیماریها باشد. این مطالعه راههای جدیدی را برای توسعه تجهیزاتی برای برنامههای کاربردی میدانی باز میکند.
یافتههای تامبرگ نشان میدهد که چگونه میتوان از این روش طیفسنجی جذب لیزر به عنوان کروماتوگراف گازی آشکارساز پیشرفته استفاده کرد. کروماتوگرافی یا سَوانِگاری روشی در علم شیمی برای جداسازی اجزای یک مخلوط با عبور دادن یک فاز متحرک از روی یک فاز ساکن است.
در این روش معمولاً مخلوط که به صورت مایع یا گاز است از یک لوله یا شبکه گذرانده میشود، در نتیجه مخلوط به اجزای تشکیل دهنده تجزیه شده و هر جز جداگانه خارج میشود.